Tijdens deze reis bezoek je uitgebreid twee van de meest geliefde regio’s van Italië, Toscane en Umbrië. Je krijgt goed de mogelijkheid het beste van beide gebieden te zien, waar de regio’s op elkaar lijken, maar ook waar zij van elkaar verschillen.
Toscane:
Iedereen heeft wel een beeld van Toscane, misschien wel het symbool van het goede Italiaanse leven. Nergens ter wereld heeft de mens het landschap zo mooi kunnen inrichten als juist hier. Zwierige cypressenlanen, zachtglooiende heuvels vol met wijnranken of knoestige olijfbomen. Daartussen eeuwenoude vermaarde en drukbezochte kunststeden als Florence, Siena of Pisa, maar ook kleinere kunststadjes waar naar ons gevoel het lommerrijke ‘dolcevita’ nog steed rustig voortkabbelt. Er was – en er is nog steeds – inspiratie alom om de mooiste kunstwerken te maken. Toscane is immers de regio van onder andere Leonardo da Vinci en Michelangelo.
Umbrië:
Naast Toscane – midden in de Appenijnen – gelegen regio wordt Umbrië het ‘groene hart’ van Italië genoemd. Duidelijk bosrijker heeft ook Umbrië haar zacht glooiende heuvels met olijfbomen en daartussen eeuwenoude rijk aan cultuur gezegende kunststadjes; denk maar aan Assisi of Orvieto. Verder is het Trasimeense Meer, het grootste meer van Midden-Italië, een grote trekpleister van deze regio. De belangrijkste persoon die na acht eeuwen nog steeds zijn invloed laat gelden is Franciscus van Assisi, de patroonheilige van Italië. Overal waar hij is geweest hebben de mensen dat willen vereeuwigen, veelal op indrukwekkende wijze.
Beknopte route, Gedetailleerd Toscane en Umbrië (11 dgn)
Dag 1 Vliegreis Amsterdam – Florence + verblijf Vinci
Dag 2 Vinci, bezoek aan Pisa en Lucca
Dag 3 Vinci, bezoek aan Florence
Dag 4 Vinci – San Gimignano, bezoek aan Montalbano en Volterra
Dag 5 San Gimignano, bezoek aan San Gimignano en Chianti streek
Dag 6 San Gimignano, bezoek aan Monteriggioni en Siena
Dag 7 San Gimignano, bezoek aan Val d’Orcia
Dag 8 San Gimignano – Marsciano, bezoek aan Trasimeense meer
Dag 9 Marsciano met bezoek aan Perugia en Assisi
Dag 10 Marsciano met bezoek aan Todi en Orvieto
Dag 11 Marsciano – Florence + vliegreis Florence – Amsterdam
Schema van dag tot dag, Gedetailleerd Toscane en Umbrië (11 dgn)
Dag 1: Vliegreis Amsterdam – Florence
Florence – Vinci ca. 30 km
U vliegt vanaf Schiphol met de luchtvaartmaatschappij van uw keuze naar Italië. Na aankomst neemt u uw huurauto in ontvangst en rijdt u richting Vinci, inderdaad de stad bekend van Leonardo. Heeft u nog tijd bezoek dan het museum over Leonardo in dit mooie middeleeuwse stadje. U verblijft drie nachten in het prachtige glooiende landschap rondom Vinci te midden van wijngaarden.
Dag 2: Vinci bezoek aan Pisa en Lucca ca. 100 km
Vandaag twee kunststeden – door een puist in het landschap van elkaar gescheiden – met een geheel eigen karakter: Pisa en Lucca. Pisa is natuurlijk wereldberoemd om haar scheve toren. Nee, hij valt niet! Fotogeniek als de toren is, zult u het waarschijnlijk niet kunnen laten er één te maken waarop duidelijk zichtbaar is dat u de torenPisa helpt overeind te blijven staan. Maar Pisa heeft meer, naast de toren zijn op het ‘Wonderenplein’ nog een prachtige kathedraal, Baptisterium en Camposanto, de oude begraafplaats te vinden. Lucca is heel anders van karakter. De stad kan zich niet beroemen om een specifiek bouwwerk of kunstvoorwerp, maar is juist niet te missen om het geheel van de stad. De brede intacte stadsmuren, de vele lieflijke pleinen genoemd naar de middeleeuwse kerken die er aan liggen en de gezellige winkelstraatjes, maken van Lucca wellicht de slenterhoofdstad van Italië.
Dag 3: Vinci bezoek aan Florence ca. 110 km
De hoofdstad van Toscane mag niet worden overgeslagen. Omdat parkeren soms lastig is, kunt u wellicht de trein nemen die u vanuit Montecatini rechtstreeks naar Florence brengt. Het station is niet ver van het hotel. Omdat overdaad schaadt – ook in de kunst – moet de stad voorzichtig benaderd worden, om het Stendhal-syndroom te voorkomen. Mensen met dit syndroom konden teveel kunst niet aan en moesten opgenomen worden.
Echt niet alles kan gezien worden! Highlights zijn natuurlijk de Duomo met Baptisterium, Piazza della Signoria en de Ponte Vecchio. Veel van de kunstvoorwerpen bevinden zich in musea, zoals Uffizi (helaas lange wachtrijen, maar met recht het beroemdste museum van Italië) of Galleria dell’ Academia (met de originele David van Michelangelo). Vaak wat rustiger en absoluut de moeite waard zijn de kerk de S. Croce of Cappella Medicea bij de S. Lorenzo.
Volterra
Dag 4: Vinci – San Gimignano ca. 100 km
Montalbano en Volterra
Vandaag naar uw tweede accommodatie met zicht op de torens van San Gimignano. Onderweg is er veel te zien. Allereerst is het wellicht aardig kennis te maken met de berg die achter Vinci oprijst, de Mont Albano. Aan de verschillende zijden van de berg bevinden zich mooie oude stadjes zoals Vinci, maar ook Artimino met haar Medici-paleizen en het wijnstadje Carmignano. Deze laatste maakt de berg ook bijzonder, want op de hellingen worden twee DOCG wijnen verbouwd, de al eerder genoemde Carmignano, maar ook de Chanti. Natuurlijk mogen ook de Etrusken niet vergeten worden. Dit mysterieuze volk bewoonde Toscane en Umbrië voordat de Romeinen het gebied veroverden. Maar nog steeds zijn her en der verspreid hun bouw- en kunstwerken zichtbaar. Bijvoorbeeld in het spectaculair gelegen Volterra. Vermaard is het museum Guarnacci, maar er zijn verder Romeinse opgravingen en een mooie middeleeuwse stad te zien.
Dag 5: San Gimignano bezoek aan San Gimignano en Chiantistreek ca. 100 km
Ten zuiden van Florence bevindt zich de Chianti wijnstreek, die eindigt in die andere beroemde kunststad van Florence: Siena. Glooiende heuvels vol wijnranken of zonnebloemvelden bepalen het landschap met hier en daar oude stadjes. Vanuit Florence loopt een mooie route de Via Chiantigiana midden door het hart van deze streek langs stadjes als Greve en Castellina. Wat niet overgeslagen mag worden is San Gimignano, ook wel Chiantistreekhet middeleeuwse Manhattan genoemd, omdat nog steeds 13 torens uit die periode van verre fier het stadsbeeld domineren. In het ommuurde heuvelstadje is het soms stevig klimmen, maar wel elke stap waard. Gelukkig zijn er vele gelegenheden waar dorstige kelen of hongerige magen gevuld kunnen worden.
Dag 6: San Gimignano bezoek aan Monteriggioni en Siena ca. 80 km
Het hoofddoel van vandaag is Siena, maar onderweg is een korte stop in Monteriggioni een plezierig intermezzo. Van een afstand is het onduidelijk wat het is, een kasteel, een burcht of toch een ommuurd middeleeuws dorp. Uiteindelijk blijkt het alle drie te zijn. Het was in ieder geval de bedoeling van de bouwers – de stad Siena – om de Florentijnen uit de buurt te houden. Ook binnen de muren is het oude karakter aardig behouden gebleven. Siena is vermaard om haar Palio, de paardenrace die twee keer per jaar op het Piazza del Campo wordt gehouden. Het schelpvormige plein met haar Palazzo Pubblico wordt door velen als één van de mooiste pleinen van Italië, zo niet van de wereld beschouwd. Ook de rijkversierde gotische Duomo mag niet overgeslagen worden.
Toscane
Dag 7 San Gimignano bezoek aan Val d’Orcia ca. 200 km
Waar komen toch de bekende plaatjes van Toscane vandaan, dat plukje cipressen tussen de graanvelden, dat landhuis op de zachtglooiende heuvel, die cipressenlaan die zigzaggend een berg op- of afgaat? Juist, uit de Orca-vallei. Ten zuiden van Siena bevindt zich dit beroemde landschap aan weerszijden van het riviertje de Orcia. Tussen het landschap liggen prachtige oude stadjes zoals het middeleeuwse San Quirico en Pienza uit de renaissance. Het gebied wordt begrensd door twee stadjes, die de naam hebben gegeven aan twee van de beste rode wijnen van Toscane: de Brunello uit Montalcino en de Vino Nobile uit Montepulciano.
Dag 8: San Gimignano – Marsciano ca. 170 km
Trasimeense meer 130 km
Na een week is een wat rustige dag een welkome aanvulling. Waar is dat niet beter mogelijk dan aan het water. Ziedaar het Trasimeense Meer op de grens van Toscane en Umbrië. In het gezellige Passignano Assisivertrekken regelmatig de veerboten naar de eilanden in het meer. Zeker het Isola Maggiore is het bezoeken waard. U kunt hier alvast kennis maken met Franciscus van Assisi, die hier een tijdje heeft verbleven. Op het eilandje is een klein dorpje met wat restaurants. Maar het beste kunt u een mooie gemarkeerde wandeling maken van een uurtje over het eiland. Vanaf de top van het eiland heeft u een prachtig overzicht van het meer en haar wijde omgeving. Een ander lieflijk plaatsje aan het meer is het nog ommuurde Castiglione del Lago. Einddoel vanavond is ons hotel in Umbrië, een agriturismo met een gerenommeerd osteria/restaurant in de omgeving van Marsciano, centraal in het golvende heuvellandschap van Umbrië.
Dag 9: Marsciano met bezoek aan Perugia en Assisi ca. 100 km
De hoofdstad van Umbrië, Perugia, is al sinds de Etruskische tijden bewoond. In de stad zijn bezienswaardigheden van alle tijden te zien, Etruskisch, Romeins, middeleeuws, renaissance, barok maar ook hypermoderne stadswijken. De hooggelegen stad is erg levendig door de twee universiteiten. Roltrappen brengen u van parkeerplaatsen naar het centrum, soms zelfs door ondergrondse straten. De Corso Vannucci Orvietois een brede winkelstraat eindigend bij de kathedraal en de middeleeuwse fontein Fontana Maggiore. Niet ver van Perugia ligt Umbrisch beroemdste stadje Assisi, natuurlijk vermaard om Franciscus. De basiliek van Franciscus bestaat uit twee op elkaar gebouwde kerken met ieder een eigen atmosfeer, maar beiden rijkelijk versierd met de mooiste fresco’s. Het stadje heeft overal uitingen van Franciscus en zijn volgelingen. Aangenaam is de Piazza del Comune met bars, terrasjes en restaurantjes en een Romeinse tempel die van binnen een kerk blijkt te zijn.
Dag 10: Marsciano met bezoek aan Todi en Orvieto ca. 125 km
Opnieuw twee typische Umbrische stadjes met ieder een geheel eigen atmosfeer. Todi is de laatste tijd bekend geworden nadat de stad als de meest leefbare stad ter wereld werd genoemd. Hooggelegen is de stad toch goed bereikbaar doordat, net zoals vele andere stadjes in Umbrië, roltrappen of funicolare (bergtreintjes) de inwoners en bezoekers de steilste stukken laat overbruggen. Boven gekomen, bPastaepalen kronkelende steegjes en open pleinen het middeleeuwse stadsbeeld. Orvieto ligt ook op een heuvel, maar nu gebouwd op vulkanische tufsteen. Zoals zo veel steden is Orvieto van Etruskische origine (te zien aan de begraafplaats aan de voet van de heuvel, of in het Nationaal Archeologische Museum), maar nu vooral beroemd om haar witte wijn en gotische Duomo. Uiterlijk heeft deze Duomo wel wat weg van de Duomo van Siena maar de sfeer binnenin is toch compleet anders.
Dag 11: Marsciano – Florence ca. 150 km
Vliegreis Florence – Amsterdam
Helaas al weer de laatste dag van uw verblijf in Italië. Nadat u de huurauto heeft ingeleverd checkt u in voor uw vlucht naar Nederland. Als alternatief kunt u ook terugvliegen vanaf Rome.
bijzonderheden:
De dagbeschrijving – waarin de belangrijkste bezienswaardigheden zijn opgenomen - is slechts een voorstel. Je kunt jouw dagindeling uiteraard geheel naar wens aanpassen.
De vakanties op deze site zijn een selectie uit ons totale vakantieaanbod. Mocht deze vakantie dus niet precies zijn wat je zoekt dan kijken wij graag voor je verder. Geef in elk geval al je wensen, vragen en voorkeuren op in het veldje 'opmerkingen' van het aanvraagformulier en wij houden er rekening mee! Alle informatie op deze site is onder voorbehoud van wijzigingen; prijzen en beschikbaarheid zijn onder voorbehoud.