Verenigde Staten
'Amerikaanse toestanden' kunnen erg leuk zijn. De Verenigde Staten vormen immers een overweldigend geheel van hypermoderne miljoenensteden, grappige dorpjes, diepe valleien, besneeuwde bergen, lange stranden en eindeloze natuurparken. Kortom, het land van de onbegrensde mogelijkheden.
Amerika telt vijftig staten, beslaat een groot deel van het continent Noord-Amerika en grenst aan Canada, Mexico, de Noordelijke IJszee, de Atlantische én de Grote Oceaan, de Golf van Mexico en het Caribisch gebied. De staat Alaska, in het noordwesten van het continent, wordt gescheiden van de rest van de VS door Canada. En ten slotte ligt Hawaii in het midden van de Grote Oceaan.
Met een oppervlakte van ruim 9,3 miljoen km2, ruim 270 miljoen inwoners, een stabiele democratie en een ijzersterke economie zijn de VS één van de grootste én machtigste landen ter wereld. 'De Nieuwe Wereld' Amerika heeft nog altijd sterke banden met 'de Oude Wereld' Europa, wat onder andere blijkt uit hun militaire alliantie in de NAVO. De laatste jaren worden daarnaast ook de relaties met de opkomende Aziatische landen geïntensiveerd.
Enkele Amerikaanse highlights zijn het Empire State Building en het vrijheidsbeeld in New York, de Golden Gate Bridge en China Town in San Francisco, de Everglades in Florida, de Grand Canyon in Arizona en het Yosemite National Park en Death Valley in Californië.
Oppervlakte | van ruim 9,3 miljoen km2, ruim 270 miljoen inwoners, een stabiele democratie en een ijzersterke economie zijn de VS één van de grootste én machtigste landen ter wereld. 'De Nieuwe Wereld' Amerika heeft nog altijd sterke banden met 'de Oude Wereld' Europa, |
Hoogste punt | 4418 m. (Mount Whitney, Californië). |
Laagste punt | -86 m. (Death Valley). |
Aantal inwoners | 270.311.758 |
Auto letter | USA |
Voertaal | Engels |
Talen die ook gesproken worden | Spaans, Duits, Frans, Italiaans, Chinees, Tagalog. |
Electriciteit | 110 V. en 220 V. |
Tijdverschil | 6 tot 9 uur vroeger (4 tijdzones). |
Info | Alleen onnozele snobs denken dat de 'melting pot' Amerika geen eigen cultuur heeft. Om te beginnen vinden vrijwel alle moderne muziekstijlen hun roots in de VS: musical, blues, jazz, soul, folk, country, rock&roll en hiphop. Daarbij hoort een oneindige lijst van heroïsche namen, zoals George Gershwin, Duke Ellington, Ella Fitzgerald, Elvis Presley, Marvin Gaye, Lou Reed en Lauryn Hill. Wie belangstelling heeft voor muziekgeschiedenis kan 'heilige plaatsen' bezoeken als Broadway, Nashville, Louisianna, Graceland en Seattle.
Ook liefhebbers van literatuur kunnen alleen maar diep buigen voor de artistieke bewoners van de Nieuwe Wereld. Enkele grote namen zijn F. Scott Fitzgerald, Herman Melville, Emily Dickinson, Edgar Allen Poe, Tennessee Williams, Mark Twain en Tom Wolfe.
En verder blinken Amerikanen bijvoorbeeld uit in moderne architectuur (Franklin Lloyd Wright), schilderkunst (Andy Warhol en Roy Lichtenstein) en last but not least de speelfilm (met Hollywood-klassiekers als 'Citizen Kane', 'The Godfather' en 'Pulp Fiction'). |
Religie | Protestant, katholiek, joods en islam. |
Feestdagen | 1 januari: New Year's Day
januari (3de maandag): Martin Luther King Jr Day
14 februari: Valentine's Day
februari (3de maandag): Presidents' Day
17 maart: St. Patrick's Day
mei (laatste maandag): Memorial Day
4 juli: Independance Day (1776)
september (1ste maandag): Labor Day
oktober (2de maandag): Columbus Day
31 oktober: Halloween
november (4de donderdag): Thanksgiving Day
25 december: Kerstmis |
Vaste gebruiken en gewoontes | Amerikanen zijn liefhebbers van parades, pracht en praal, dus aan feesten is geen gebrek.
Bijvoorbeeld St. Patrick's Day in maart wordt uitbundig gevierd met optochten en bier, vooral in New York en Chicago.
Veel vlagvertoon, vuurwerk en andere uitingen van vaderlandsliefde worden in alle uithoeken van de VS ten toon gespreid op Independence Day, oftewel de Fourth of July.
Op 31 oktober gaan kinderen in griezelige Halloween-outfits langs de deuren, om zoveel mogelijk snoep in te zamelen.
Thanksgiving in november is naast Kerstmis het familiefeest bij uitstek, met uitgebreide schranspartijen in huiselijke kring. |
Info | Naar aanleiding van de laatste wijziging betreffende de verplichte reisdocumenten en met name het gewijzigde visum-programma voor de Verenigde Staten (Visa Waiver Programme) willen wij je graag nader informeren over deze wijzigingen welke per 1 oktober 2003 van kracht zullen zijn. Voor houders van een Belgisch paspoort is deze wijziging overigens per 15 mei 2003 van kracht geworden!
Bovendien zijn de voorwaarden voor een "transit" in de Verenigde Staten naar landen buiten de Verenigde Staten gewijzigd per 2 augustus 2003. Hieronder vind je tevens informatie over deze belangrijke wijzigingen.
Reisdocumenten (paspoort) Op dit moment is voor alle opgenomen bestemmingen een geldig paspoort vereist. Voor de Verenigde Staten is onder bepaalde voorwaarden geen visum noodzakelijk. Momenteel (juli 2003) geldt dat een visum niet nodig is indien je niet langer dan 90 dagen in de Verenigde Staten blijft en je per vliegtuig in de Verenigde Staten arriveert. Dit geldt overigens voor houders van een Nederlands paspoort. Een ieder die naar de Verenigde Staten reist dient bovendien een "Machine Readable Passport (MRP)" te bezitten. Een dergelijk paspoort wordt in Nederland vanaf 1995 uitgegeven en kun je herkennen aan de coderingen onder aan pagina 2 van jouw paspoort. De allernieuwste paspoorten voldoen tevens aan deze vereisten.
Vanaf 1 oktober 2003 kunnen kinderen en baby's niet langer zomaar meereizen op het paspoort van hun ouders. Dit betekent dat elke reiziger een eigen paspoort dient te bezitten, een zogenaamd MRP-paspoort (zie hierboven). De reden hiervan is dat de gegevens in het paspoort in de "Machine Readable Zone" niet voor in het paspoort vermelde kinderen en baby's zijn opgenomen. Bij oude paspoorten geldt dus vanaf 1 oktober 2003 dat een visum voor elke reiziger verplicht is. Visa kunnen worden aangevraagd bij het Amerikaanse consulaat in Amsterdam.
Wij adviseren je dringend ervoor te zorgen dat je een nieuw paspoort bezit en elke reiziger bovendien een eigen paspoort heeft. Een visum aanvragen duurt minimaal 7 werkdagen en een visum kost ca. USD 100 per persoon. Een paspoort is in de regel goedkoper.
Voor Canada is geen visum vereist, mits u niet langer dan 6 maanden in Canada verblijft. Houd er rekening mee dat je voldoet aan de eisen van de visumvoorwaarden voor de Verenigde Staten indien je via de Verenigde Staten naar Canada reist!
Transfer in de Verenigde Staten
Vanaf 2 augustus 2003 is het "Transit Without Visa" programma (TWOV) gewijzigd. Dit heeft invloed op reizigers die van buiten de Verenigde Staten op doorreis zijn, maar een tussenlanding in de Verenigde Staten maken. Onder de oude reglementen was geen visum vereist. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor de vluchten met Martinair naar Costa Rica, omdat een stop wordt gemaakt in Miami.
Indien je een Nederlands of Belgisch paspoort bezit heeft deze wijziging geen invloed op je reis. Wel dien je uiteraard rekening te houden met de algemene regelingen welke hierboven beschreven zijn, d.w.z. je dient vanaf 1 oktober 2003 een paspoort te bezitten met een Machine Readable Zone (MRZ). Voor houders van een Belgisch paspoort is deze verplichting al op 15 mei 2003 ingegaan.
Indien je houder bent van een paspoort van de volgende landen is een visum niet vereist voor de Verenigde Staten: Andorra, Australië, België, Brunei, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Ierland, IJsland, Italië, Japan, Liechtenstein, Luxemburg, Monaco, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Oostenrijk, Portugal, San Marino, Singapore, Slovenië, Spanje, Verenigd Koninkrijk, Zweden en Zwitserland. Dit betekent dat de wijzigingen in visum-vereisten betreffende een transfer in de Verenigde Staten geen invloed heeft voor deze reizigers. Wij adviseren je echter contact op te nemen met de Amerikaanse ambassade in je eigen land voor informatie betreffende algemene vereisten, waaronder het bezit van een Machine Readable Passport (MRP). Zie hierboven.
Indien je momenteel op reis bent, via de Verenigde Staten terugkeert én bovendien een paspoort bezit van een ander land dan hierboven genoemd, dien je voor je terugreis eenn visum aan te vragen voor je transfer. Dit kun je doen in het land waar je momenteel reist. Normaal kan een visum uitsluitend worden aangevraagd in het land van herkomst, echter vanwege deze wijziging is hierop een uitzondering gemaakt. Neem hiervoor contact op met de Amerikaanse ambassade.
Indien de reis geen doorgang kan vinden omdat je bij vertrek niet over de noodzakelijke documenten beschikt, zijn de normale annuleringsvoorwaarden van toepassing.
Deze informatie is samengesteld door Special Traffic. Special Traffic kan echter niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele wijzigingen of foutieve vermeldingen.
Voor meer informatie kun je de volgende websites raadplegen:
http://travel.state.gov/vwp.html
of
www.usemb.nl/main.htm de website van de Amerikaanse ambassade in Den Haag
Vergeet niet je ziektekosten- en reisverzekeringspapieren mee te nemen. Maak kopieën van je paspoort en andere belangrijke documenten.
Nederland en België behoren tot de (met name westerse) landen waarvan de burgers bij een verblijf van korter dan 90 dagen geen visum nodig hebben voor de VS. Je moet dan wel beschikken over een roundtrip- of retourticket en je kunt bij controle ook worden gevraagd om een bewijs van voldoende financiële middelen.
De grenscontrole is behoorlijk streng. Medewerkers van de Immigration & Naturalization Service (INS) hebben vaak geen haast en kunnen je de hemd van het lijf vragen. |
Visum | Niet nodig. |
Paspoort | Een geldig paspoort. |
Info | Veel en vet, dat lijken de belangrijkste kenmerken van de typisch Amerikaanse maaltijd. Grote lappen vlees, bergen friet, een flinke kwak saus en ter compensatie een half litertje 'diet coke'. Met als culinaire specialiteiten: hamburgers, hotdogs en donuts. Misschien een beetje overtrokken, maar gelukkig vind je in de multiculturele Amerikaanse 'melting pot' ook talloze buitenlandse keukens, vooral in de grotere steden.
Daarnaast zijn er bijzondere regionale keukens, zoals van de Cajuns in Louisiana.
Behalve frisdrank produceren en drinken Amerikanen ook bier, whiskey (bourbon) en wijn (vooral uit Californië). Het bier smaakt opvallend anders dan in Europa. Het bevat bijvoorbeeld minder alcohol. Volgens de grappenmakers van Monty Python is Amerikaans bier "like making love in a canoe." Hoezo...? "It's f*** close to water." |
Info | Geld wisselen en uitgeven is geen probleem in het materialistische Amerika. Overal staan geldautomaten en creditcards en reischeques worden algemeen geaccepteerd. |
Munteenheid | United States-dollar (USD) = 100 cents. |
Openingstijden banken | Maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 15.00 uur. |
Info | Dankzij de uitgestrektheid en grote verschillen in landschap zijn er in de VS diverse klimaattypes, variërend van subtropisch tot arctisch.
New England (noordoosten) heeft een gematigd en koel klimaat, met koude winters, warme zomers en sneeuw in de hogere en binnenlandse gebieden.
De staten aan de Atlatische Oceaan worden warmer naarmate ze zuidelijker liggen. In Florida - waar veel welgestelde gepensioneerde Amerikanen wonen - is het altijd warm en vaak ook vochtig.
Rond de Great Lakes (Ontario, Erie, Huron, Michigan en Superior) hebben de staten een continentaal klimaat, met redelijk warme zomers en zeer koude winters.
In de Great Plains hebben de staten een meer gematigd continentaal klimaat, met in het zuiden minder strenge winters.
De Western Mountain and Plateau Areas hebben milde zomers en zeer koude winters, met vooral in het noorden veel sneeuw. In de grote woestijnvlakten is het 's winters koud en de rest van het jaar heet en droog.
De staten aan de westkust zijn in het zuiden het hele jaar door door warm. In noord-Californië, Oregon en Washington is het koeler. Ten noorden van San Francisco valt veel regen. |
Klimaattype | Medit.(zw),berg,steppe,continent.(o),subtrop.(zo). |
Gem. temp. zomer | 26 graden (Washington). |
Gem. temp. winter | 3 graden (Washington). |
Gem. neerslag in mm | 1080 mm. (Washington). |
Beste periode om land te bezoeken | Afhankelijk van het gebied. |
Info | Hoewel Amerikanen er vaak over klagen is de US Postal Service over het algemeen betrouwbaar en redelijk goedkoop.
Het Amerikaanse telefoonnetwerk is in handen van veel regionale en enkele landelijk telecombedrijven. Voor buitenlandse toeristen zijn de |
Internationale land code | 1 |
NL. Ambassade ter plaatse | 4200 Linnean Avenue NW
Washington DC 20008
Tel.: 00-1-202-2445300 |
Ambassade Nederland | Lange Voorhout 102
2514 EJ Den Haag
Tel.: 070-3109209 |
Noodnummer | 911 |
Toeristenbureau in Nederland | 020-4751831 |
Internet site | www.usatourism.com' |
Info | De Amerikaanse gezondheidszorg is uitstekend, voor mensen met geld. Zorg daarom dat je goed verzekerd bent, en vergeet niet je papieren mee te nemen! Overal zijn ziekenhuizen en klinieken gevestigd, maar als je niet kunt bewijzen dat je verzekerd bent wordt je soms doodleuk geweigerd.
In geval van nood kun je 911 bellen, zodat je wordt opgehaald door een ambulance die je vervolgens naar een Emergency Room (ER) brengt. Let wel dat de ambulance en ER verschrikkelijk duur zijn. Als het even mogelijk is kun je beter naar een 'urgent care clinic' gaan. Dat is veel goedkoper. |
Info | Als je weinig tijd hebt is het vliegtuig het juiste vervoermiddel voor lange afstanden. Binnenlandse vluchten zijn dankzij forse concurrentie behoorlijk efficiënt en betaalbaar.
Beduidend langzamer, maar wel gezellig, zijn de bussen van Greyhound. Ze rijden vaak, komen ook in kleine plaatsjes en zijn goedkoop.
In veel regio's kun je echter beter de duurdere maar ook snellere en comfortabele trein nemen, soms via prachtige routes.
De meest romantische en aangename manier van reizen in Amerika is natuurlijk per auto. Zet de radio aan en go with the flow over de eindeloze highways. Net als in de film.
Don't drink & drive, houd je aan de maximum snelheid (hooguit 75 miles per uur), doe altijd je veligheidsriem om en gooi vooral geen rommel uit je raam. Voor die laatste overtreding krijg je in sommige staten een boete van 1000 dollar! Een internationaal rijbewijs is niet verplicht maar wel aan te raden. |
Maximum snelheid | 65 mph. |
Geldigheid rijbewijs | Internationaal rijbewijs is aan te raden. |
Vakanties naar
Verenigde Staten