Follow us on Twitter

Inloggen

Email
Wachtwoord

wachtwoord vergeten?
aanmelden

opvakantie.nl

Telefoon & Bezoek!

*ma/vrij; op afspraak*
online beschikbaar
Snelfilterweg 270
3063 JJ Rotterdam
+ 31 (0) 10-2131364

info@opvakantie.nl
KvK. 50269070

(Aan)vraag

Heb je een vraag of kun je de vakantie die je zoekt niet vinden? Stuur ons een (aan)vraag!

Informatie over Verzekeringen van Unigarant.

Voor persoonlijk advies over de meest gunstige reisverzekering kun je bellen met 010-213 13 64, of mailen naar info@opvakantie meer >>

Maleisië

Maleisië bestaat uit twee delen. Het westelijk deel ligt op het zuidoostelijke puntje van het Aziatische vasteland - onder Thailand - en wordt ook wel 'Peninsular Malaysia' genoemd. Oost-Maleisië grenst aan Borneo, Indonesië. Beide regio's worden gescheiden door de Zuidchinese Zee. De meeste mensen wonen op het vasteland en daar zijn ook de meeste culturele bezienswaardigheden te vinden. Oost-Maleisië, dat is opgedeeld in de deelstaten Sabah en Sarawak, bestaat grotendeels uit oerwouden en is dunbevolkt. Maleisië is één van de meest ontwikkelde landen in Zuidoost-Azië. Naast de oosterse sferen zijn er westerse gemakken, onder andere doordat Maleisië een voormalige Britse kolonie is. Behalve in de steden, jungle en nationale parken is ook onder water veel te zien. Er zijn prachtige plekken om een duik te maken.

AlgemeenGeldKlimaatCommunicatieGezondheidVervoer
HoofdstadKuala Lumpur
Oppervlakte329.750 km2
Hoogste punt4.101 m
Aantal inwoners19,7 miljoen
VoertaalBahasa Malaysia (Maleisisch)
Talen die ook gesproken wordenEngels en Chinese dialecten
Electriciteit220 en 240 V
Tijdverschil7 uur later
InfoMaleisië is na de dekolonisatie in 1957 een democratie geworden.Orrspronkelijk was Maleisië een ontmoetingsplaats voor zowel reizigers als handelaars vanuit oost en west. In de huidige multiculturele samenleving leven Maleisiërs, Chinezen en vele etnische minderheden. Dankzij de verscheidenheid aan mensen en religies is Maleisië rijk aan festivals en feestdagen. Hoewel Maleisisch (of 'Malay') de officiële taal is, kun je met Engels heel ver komen. Deze taal wordt dan ook verplicht onderwezen in alle scholen.
ReligieOverwegend islamitisch
Feestdagen1 januari: Nieuwjaarsdag januari/februari: Chinees nieuwjaar 15 april: Malacca historische dag juni/augustus: Dragon Boat Festival 31 augustus: Onafhankelijkheidsdag oktober/november: Diwali, of 'Deepavali', het lichtfestival voor Hindoes 25 december: Kerstmis
Vaste gebruiken en gewoontesAls je een Maleisisch huis, moskee of tempel binnengaat is het gebruikelijk dat je je schoenen uittrekt. Het is niet gebruikelijk om een dame de hand te schudden tenzij ze zelf deze toesteekt. De traditionele groet, de 'Salaam' lijkt een beetje op handen schudden, zonder echt de handen van de ander vast te pakken, en is in Maleisië meer iets voor mannen. Je raakt lichtjes met twee handen de twee handen van de ander aan en brengt dan de handen naar de borst, wat in feite wil zeggen: 'ik groet je vanuit mijn hart'. Als het goed is herhaalt de ander dan dezelfde beweging. Je hoort je rechterhand te gebruiken als je eet, en om voorwerpen die aangereikt worden aan te pakken. Wijzen doe je niet met je rechterwijsvinger maar met de duim, terwijl de andere vier vingers gevouwen zijn. In dit land waar zoveel mensen islamitisch zijn is het niet gewoon om te proosten.
InfoBij aankomst en vertrek uit Sarawak en Sabah op Maleisisch Borneo moet nogmaals de douane worden gepasseerd. Voorwerpen zoals camera's, horloges, pennen, draagbare radio's, parfum en cosmetica zijn normaal gezien 'duty free' in Maleisië. Breng je dit soort dingen het land in, dan kan het zijn dat je een borg moet betalen (van 50% van de waarde) die je bij het verlaten van het land weer terug krijgt. Je krijgt uiteraard een officiële bewijs van betaling van deze borg. Het kan handig zijn om kopieën van je reisdocumenten -zoals paspoort en visum- achter te laten bij familie of bekenden. In het geval dat je iets kwijt zou raken kunen je officiële gegevens gefaxt worden. Bij vertrek uit Kuala Lumpur betaal je een luchthavenbelasting van ca. 40 ringgit.Voor binnenlandse vluchten betaal je locaal bij vertrek ca. 5 ringgit. Genoemde tarieven zijn per persoon.
VisumAlleen nodig bij een verblijf langer dan 3 maanden
PaspoortWanneer je naar Maleisië reist moet je in het bezitzijn van een geldig paspoort dat na afloop van de reis nog tenminste 6 maanden geldig is.
InfoDoor de mengelmoes van culturen is een unieke combinatie van de Maleise, Chinese en Indische kookkunsten ontstaan: de Nonya keuken. Maleise gerechten zijn te vergelijken met Indonesische (saté, nasi goreng). De curry kwam met de Indiërs naar dit gebied. Bij deze gerechten wordt bijna altijd rijst gegeten. Vis en andere zeevruchten worden veel gegeten. In de kustgebieden groeit de kokosnoot. De melk ervan wordt in veel gerechten gebruikt. De Maleisiërs maken hun maaltijden nog altijd op de traditionle manier klaar, zowel in de steden als op het platteland. Het beste Maleise eten is in eenvoudige tentjes te krijgen. Zelfs de welgestelden komen daar vaak eten. Alcoholische dranken zijn tamelijk duur. Je zult voor een drankje naar een hotel moeten gaan of bij een van de Chinese slijters naar binnen moeten lopen. In tropische warmte smaakt wijn vaak niet zo goed. Bier wordt wel geserveerd maar is zelden koud.
FooiHet geven van fooien voor verleende diensten is in Maleisië heel gebruikelijk. Op straat of in kleine restaurants wordt een kleine fooi gewaardeerd. In de chique restaurants en hotels is 10 procent een goede leidraad. Vaak staat dit al vermeld op de rekening.

Vakanties naar Maleisië

Borneo: Sabah & Sarawak
Rondreis: Adventure in Borneo 14 dgnt/m 21-12-2000v.a320,-
Penang
Parkroyal Penang ****+ LOt/m 21-12-2000v.a580,-
Holiday Inn Resort Penang **** LOt/m 21-12-2000v.a630,-
Shangri-La's Rasa Sayang Resort & Spa***** LOt/m 21-12-2000v.a756,-
Rondreis Maleisië
The Best of Malaysia (17 daagse rondreis)t/m 21-12-2000v.a2837,-

opvakantie surf superspecial

Voor absolute beginners tot ervaren surfers, sinds 2001 de Surf Safari Delux. Leer (beter) surfen in het prachtige Portugal. Vrijwel verlaten stranden, consistente golven, ongedwongen avontuur, gegarandeerd goede tijden én met een brede glimlach naar huis.:: Surf Safari Delux

ingezonden gedicht